Uvođenje transparentnog sistema plata u javnom sektoru

Bez autora
Jan 12 2016

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će uskoro uputiti Vladi Srbije na usvajanje Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji predstavlja početak reforme sistema zarada zaposlenih u ovom sektoru.U saopštenju se navodi da ovo zakonsko rešenje treba da dovede do upravljivog, transparentnog i pravičnijeg sistema, da bi se znalo ko koliko i za koji posao zarađuje. Usred fiskalne konsolidacije, u neuređenom sistemu, sa više od 10 različitih osnovica i velikim brojem dodataka koji onemogućavaju poređenje zarada, potrebno je da se nađe način da država može da upravlja fondom zarada.

Uvođenje transparentnog sistema plata u javnom sektoruMinistarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će uskoro uputiti Vladi Srbije na usvajanje Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji predstavlja početak reforme sistema zarada zaposlenih u ovom sektoru.

U saopštenju se navodi da ovo zakonsko rešenje treba da dovede do upravljivog, transparentnog i pravičnijeg sistema, da bi se znalo ko koliko i za koji posao zarađuje.

Usred fiskalne konsolidacije, u neuređenom sistemu, sa više od 10 različitih osnovica i velikim brojem dodataka koji onemogućavaju poređenje zarada, potrebno je da se nađe način da država može da upravlja fondom zarada.

Svi poslovi zaposlenih u javnoj upravi (što isključuje javna preduzeća i funkcionere) biće konačno sistematizovani, grupisani i prepoznatljivi u Katalogu na osnovu novih šifara, a zarade na tim poslovima će biti objavljene, što će učiniti da se isprave dve nepravde.

Prvo, eliminisaće se mogućnost zloupotrebe (stvaranje lažnih radnih mesta kako bi se omogućila veća plata prijatelju i rođaku), a istovremeno otkloniće se mitovi i poluistine u razgovorima o platama (sakrivanje raznih dodataka na platu kako se ne bi otkrila prava zarada).

Ministarstvo je više puta izražavalo svoj stav da ovaj nacrt ne donosi niti povećanja, niti smanjenja plata zaposlenih, već sistem i plan–principe pomoću kojih će se uvesti red.

U tom pogledu, potpredsednik Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je da se na reformu sistema plata čeka već 15 godina i da je sigurno da reforma sada ide u dobrom pravcu jer se trenutno na Zakon žale i oni sa najnižim i oni sa najvišim platama u javnoj upravi.

Ona je rekla da je sigurno da svaka promena izaziva nervozu kod ljudi, naročito kad se dira osetljivo mesto kao što je novčanik, i istakla da je važno da se i nadalje pojašnjavaju ciljevi reforme sistema plata.

Povećanje zarada ne zavisi od zakona, već je uslovljeno povećanjem privrednog rasta, naglasila je Udovički i dodala da razume nezadovoljstvo koje se izražava u javnosti što sam zakon ne donosi povećanja.

Prema njenim rečima, reforma plata će obezbediti da se odnosi zarada menjaju postepeno, kao i da se daleko više i ozbiljnije vrednuje učinak pojedinaca na poslu.

U skladu sa tim, kako se budu obezbeđivala sredstva u budžetu, zarade će rasti brže onima za koje se utvrdi da su sada niže od vrednosti poslova koji se obavljaju na radnom mestu, a još više onima koji, na osnovu novih sistema merenja učinka, dokažu da svoj posao najbolje rade, navela je potpredsednik Vlade. Prema njenim rečima, bez upravljivog, transparentnog sistema, ni povećanja ne bi bila fer.

Donošenje sistemskog zakona predstavlja opredeljenje Vlade Srbije za jasan plan za 2016. godinu, prema kojem će se novim zakonima o platama u javnim službama, državnoj upravi i jedinicama lokalne samouprave i autonomne pokrajine, kao i izmenama starih zakona o policiji i vojsci, definisati posebnosti vrednovanja zarada.

Udovički je podsetila na to da se Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru odnosi na više od 500.000 ljudi, kao i da neće biti moguće da svi budu zadovoljni. Dovoljno je, kako je istakla, da se svi slože oko toga da je na kraju procesa uspostavljen veći red.

Takođe, kako je navela, stav Ministarstva i Vlade jeste da, iako javna preduzeća i funkcioneri nisu obuhvaćeni ovim zakonom, oni neće biti izostavljeni iz reforme, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik